Granadilla - owoc

czerwca 25, 2016
Dzień dobry!

Ostatnio u mnie jest bardzo owocowo - rambutan, granadilla czy (zapewne niedługo się pojawi) fejhoa. Jako że sesja powoli nadchodzi to właśnie te owoce egzotyczne podratują trochę Chlorofilowy Dziennik przed nieregularnym dodawaniem postów:)

Kiedyś już miałam styczność z tym owocem, na początku mojej przygody z blogowaniem, i przyznam szczerze, że nie miałam wtedy wielkiego szczęścia z wysiewem, mam nadzieję, że teraz pójdzie mi lepiej:)

Granadilla owoc (Passiflora ligularis) jak wyglada owoc, jak smakuje passiflora, czy warto kupić, jak wysiać, co to za roślina co to za owoc?

Granadilla to właściwie nazwa handlowa rośliny Passiflora ligularis. Być może znacie bardziej popularnego kuzynkę granadilli - marakuję. Oba owoce zbudowane są podobnie - mają sztywną, gąbkowatą skórkę, którą ciężko przeciąć równo i bardzo słodkie wnętrze z milionem nasion:)

Nasiona są oczywiście jadalne i chrupiące, ale ja ze względu na moje roślinne hobby nie mogłam się przemóc, żeby je zjeść, przecież można je wysiać!

Kiedyś przeprowadziłam eksperyment dotyczący mitu w czym moczyć nasiona roślin z rodzaju Passiflora. Zamierzam teraz zastosować jeszcze inną metodę, jeśli się coś uda to wrzucę kolejny eksperyment z passiflorami:)

Granadilla owoc (Passiflora ligularis) jak wyglada owoc, jak smakuje passiflora, czy warto kupić, jak wysiać, co to za roślina co to za owoc?

Granadilla owoc (Passiflora ligularis) jak wyglada owoc, jak smakuje passiflora, czy warto kupić, jak wysiać, co to za roślina co to za owoc?


A Wam jak szło siew Passiflor?:)

2 komentarze:

Klikając wspierasz Chlorofilowy Dziennik!

Obsługiwane przez usługę Blogger.