Kardamon malabarski - uprawa w domu

lutego 11, 2015

Witam! 

Dziś na blogu przyprawowo - poznajcie kardamon malabarski (Elettaria cardamomum)! Jeśli posiadacie swój egzemplarz kardamonu i zastanawiacie się, jak o niego dbać w uprawie doniczkowej w domu, to trafiliście w dobre miejsce;)


Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) jest rośliną występującą naturalnie w wiecznie zielonych lasach w południowych Indiach. Obecnie uprawiana jest już w większości tropikalnych rejonów, gdyż jej owoce uznawane są za jedną z lepszych przypraw na świecie.



Kardamon należy do grupy roślin jednoliściennych z rodziny Zingiberaceae. Jest to roślina rosnąca w cieniu wiecznie zielonych Indyjskich lasów. Obecnie uprawiana jest w całym tropikalnym świcie, ze względu na owoce, będące "królową wśród przypraw".

W kraju pochodzenia rozmnażana jest przeważnie z nasion, sadzonek lub odrostów korzeniowych. Dojrzewa około 20-22 miesięcy po zasadzeniu, jednak optymalne zbiory zaczynają się dopiero po trzech latach i trwają od ośmiu do dziesięciu lat dla wysoko wydajnych odmian, w zależności od sposobu zarządzania. Żywotność kardamonu ocenia się na 30 lat, jednak każda łodyga żyje około dwóch lat.

W naturze kardamon osiąga do 4-5 metrów wysokości, jednak uprawiając tą roślinę możemy nastawić się na dużo niższy wzrost (zależeć będzie w dużej mierze od rozmiarów donicy i warunków). Owocuje na wiechach, które w zależności od odmiany mogą być płożące lub wzniesione. Poszczególne odmiany różnią się także kształtem i kolorem owoców, choć uzyskanie ich w uprawie doniczkowej najprawdopodobniej graniczy z cudem.


Kardamon jest rośliną rosnącą na dużych wysokościach (600-1200 metrów n.p.m.), pomimo to lubi nieco gliniaste podłoże o lekko kwaśnym odczynie (5,5-6,5 pH). Lubi wilgotne powietrze, optymalna średnia temperatura roczna do uprawy to 15-20 stopni. Kardamon preferuje także bardzo azot, fosfor, potas oraz materię organiczną w glebie, także dla lepszego wzrostu należy go nawozić w okresie wegetacyjnym. 

Nie należy wystawiać go na mocne słońce - kardamon woli rozproszone światło, a na okres zimy można postawić go nieco głębiej w pomieszczeniu (zimą bywa cieniowany w Indiach ze względu na suchy klimat).


Powodzenia w uprawie, dajcie znać jak Wam idzie! A jeśli czujecie niedosyt, zapraszam do posta o kuzynie kardamonu, czyli pięknej i użytkowej kurkumie!

5 komentarzy:

  1. Cześć, od niedawna mam w domu kardamon :) Na początku bardzo ładnie wypuszczał nowe liście, jednak po pewnym czasie liście zaczęły brązowieć na brzegach, a teraz mam wrażenie że łodygi zaczynają brązowieć od środka. Czy to wina zbyt częstego podlewania? Zbyt rzadkiego? Będę wdzieczna za odpowiedź bo trudno jest znaleść informacje na temat hodowli tej rośliny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna, bo mój kardamon rośnie bez takich problemów, ale trochę mi to przypomina ciężkie przejścia z bananowcami, gdzie objawy są bardzo podobne. Jeśli łodyżki są bardzo ciemne, być może jest to jakaś choroba grzybowa spowodowana nieodpowiednimi warunkami -za dużo wody, za mało światła. Jeśli tak to próbowałabym podobnych metod jak z bananowcami, czyli zastosować preparat na grzyby lub jakieś pałeczki i obserwować co się dzieje:)

      Usuń
  2. Czy liście kardamonu też pachną podobnie jak przyprawa? Bardzo fajnie wygląda jako doniczkowa roślina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Raczej nie mają intensywnego zapachu, ale spotkałam się z opinią, że potrawy kuchni azjatyckiej lepiej smakują zawinięte w liście kardamonu. Jak mój bardziej się rozrośnie być może spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w domu kardamon. Jeszcze nie owocował, ale jak się porusza liście, to mają delikatny zapach, trochę podobny to przyprawy.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.