#reklama

Owoc lotosu

Dzień dobry!

Dziś znów owocowo, ale nieco nietypowo. Prowincja w której się znajduję - Hunan, uchodzi za prowincję słynną z upraw lotosu orzechodajnego (Nelumbo nucifera). Ogólnie Chińczycy przyjmują, że to właśnie stąd w ogóle wywodzi się ta roślina. Jak jest naprawdę, nie wnikałam, ale faktem jest, że lotosu jest tu wszędzie pod dostatkiem!

Lotos orzechodajny (Nelumbo nucifera) jak wyglądają i smakują owoce, orzeszki, owocostan, zdjęcia.


Chińczycy spożywają zarówno kłącze tej rośliny jak i nasiona, więc roślina ta pojawia się wszędzie, zarówno jako roślina ozdobna, jak i użytkowa. Niemal na każdym kroku można spotkać babuszki sprzedające owocki lotosu. Czasami jest to cały owocostan, czasami można kupić już obrane "orzeszki", ja jednak preferuję obieranie samemu;)

Lotos orzechodajny (Nelumbo nucifera) jak wyglądają i smakują owoce, orzeszki, owocostan, zdjęcia.

Owocostan lotosu jest dość szeroki, około 15 cm średnicy. Wewnątrz znajdują się nasiona, które wydłubuje się jak u nas słonecznik. Nasiona są okrągłe i pokryte zieloną skórkę, a wewnątrz białe właśnie jak słonecznik. W ich wnętrzu z kolei napotkać można kiełkujące roślinki. Jemy oczywiście tylko białe wnętrze bez skórki i kiełka, który jest niesamowicie gorzki. Lotos w smaku przypomina mi najbardziej właśnie nasz polski słonecznik;)

Lotos orzechodajny (Nelumbo nucifera) jak wyglądają i smakują owoce, orzeszki, owocostan, zdjęcia.

Próbowaliście kiedyś nasion lotosu? Smakowały wam?:)
Justyna Sulisz

Prowadzę Chlorofilowy Dziennik od 2013 roku, a przez sześć lat mieszkałam w Chinach obserwując tamtejsze rośliny. Prywatnie jestem absolwentką Architektury Krajobrazu. Jednak to co najbardziej kocham to uprawa roślin tropikalnych! A już najlepsze rośliny to te, które można zjeść �� Na drugim miejscu znajduje się czytanie książek, fotografowanie roślin (oczywiście amatorsko) oraz podróżowanie.

7 Komentarze

  1. Nie próbowałam, ale chętnie bym pozyskała do doniczki ^_^ przy okazji zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie w smaku bardziej przypominał świeży orzech laskowy, przy czym smaczniejsze były w Śrinagarze a w Angkor już nie ten smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. dodam że na dolnym zdjęciu widać tylko osłonkę nez smacznego białego jądra.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z doniczki? ..lotos rośnie w wodzie jak u nas grzybienie lub grążele.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba właśnie zależy jak się trafi, po zastanowieniu, świeży orzech laskowy też się wpasowuje w ten smak. Co do uprawy - jest możliwa, ale doniczka zawiera dodatkową warstwę, czyli wodę. Widziałam, że ktoś próbował w Polsce na którymś z blogów, więc czemu nie:)

      Usuń
Nowsza Starsza

Wesprzyj moją pracę 👇

Od 10 lat tworzę całkowicie darmowe materiały dla ludzi takich jak ja - zainteresowanych dziwnymi roślinami użytkowymi i jadalnymi. Strona ta powstaje tylko dzięki pracy jednej osoby, sama piszę, fotografuję 📷, robię research, dbam o social media i grafikę. Postaw mi kawę na buycoffee.to