#reklama

Krokosz kwitnie!

Zabrałam się za zbieranie płatków krokosza. Najlepiej zbierać je jak najwcześniej, gdy są jeszcze żółciutkie i nie przekwitły. Przy suszeniu nabierają ciemniejszej barwy. Pachną ładnie, lekko jak jedzenie dla małych dzieci, a posmak mają słodkawy. Suszyć należy w ciemnym i przewiewnym miejscu.


 Płatki krokosza mają kilka zastosowań. W Tajlandii używane są jako herbata, jest jednym z pięciu podstawowych roślin, nie będących herbatą, z której pije się napary. Z kolei w kuchni węgierskiej używa się ich jako przyprawy barwiącej potrawy. Oprócz kulinarnych zastosowań, kwiaty mogą być składnikiem w rozmaitych kremach, szamponach i innych tego typu specyfikach. Mogą także barwić materiały na żółto i pomarańczowo.




Prześlij komentarz

Nowsza Starsza

Wesprzyj moją pracę 👇

Od 10 lat tworzę całkowicie darmowe materiały dla ludzi takich jak ja - zainteresowanych dziwnymi roślinami użytkowymi i jadalnymi. Strona ta powstaje tylko dzięki pracy jednej osoby, sama piszę, fotografuję 📷, robię research, dbam o social media i grafikę. Postaw mi kawę na buycoffee.to