#reklama

Jak smakuje Oca - szczawik bulwiasty?

 Dzień dobry!


Po latach spędzonych w Chinach widzę dużą różnicę w dostępności dziwnych owoców i warzyw w polskich sklepach i marketach. Jeszcze parę lat temu dostanie świeżej kurkumy graniczyło z cudem, teraz jest dostępna w każdym większym sklepie. 

Buszuję więc po półkach z egzotycznymi produktami i tym razem udało mi się zakupić coś, czego totalnie się nie spodziewałam - świeże bulwki szczawiku bulwiastego (Oxalis tuberosa), czyli peruwiańskiego ziemniaka nazywanego oca!


szczawik bulwiasty Oxalis tuberosa oca uprawa w Polsce opis wygląd wymagania smak jak smakuje wygląda rośnie w doniczce jadalne rośliny roślina ziemniak alterantywa dla ziemniaka peruwiańskie egzotyczne do ogrodou pomysły inspiracje


Czym jest oca - szczawik bulwiasty?

Oca, inaczej szczawik bulwiasty (Oxalis tuberosa) to roślina należąca do rodziny  szczawikowatych (Oxalidaceae), do której należy również karambola, czyli owoc który w przekroju wygląda jak gwiazda oraz jej kuzyn bilimbi, również o jadalnych owocach, jednak mniej spektakularnych. Z innych szczawików znany jest chociażby nasz rodzimy szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) czy popularna roślina domowa - szczawik trójkątny (Oxalis triangularis) o barwnych liściach.

Pochodzenie i klimat

Szczawik bulwiasty pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonów górskich należących do And, przez co roślina jest dość odporna na niskie temperatury, preferowane przez nią średnie temperatury roczne to między 10-12℃ (średnie temperatura roczna w Polsce to 6-8℃). Daje to dość optymistyczne perspektywy jej uprawy w Polsce.

szczawik bulwiasty Oxalis tuberosa oca uprawa w Polsce opis wygląd wymagania smak jak smakuje wygląda rośnie w doniczce jadalne rośliny roślina ziemniak alterantywa dla ziemniaka peruwiańskie egzotyczne do ogrodou pomysły inspiracje

 

Opis szczawiku bulwiastego

Sama roślina to zwarta i krzaczasta bylina o liściach przypominających trójlistną koniczynę, dorastająca do 20 - 30 cm wysokości. Najciekawszą częścią są oczywiście bulwki, które mi osobiście przypominają nieco bulwki słonecznika bulwiastego, czyli topinambura

Jednak tutaj charakterystyczną rzeczą dla szczawiku bulwiastego jest niesamowita różnorodność w kształtach i kolorach bulw. Mogą mieć barwę od białego przez beżowy, żółty, pomarańczowy, czerwony aż do fioletowego, w różnych konfiguracjach, w zależności do odmiany. Te bulwki ze zdjęć są żywym przykładem jak ciekawie to wszystko wygląda!

szczawik bulwiasty Oxalis tuberosa oca uprawa w Polsce opis wygląd wymagania smak jak smakuje wygląda rośnie w doniczce jadalne rośliny roślina ziemniak alterantywa dla ziemniaka peruwiańskie egzotyczne do ogrodou pomysły inspiracje

 Zastosowanie i smak


Bulwki szczawiku bulwiastego mają oczywiście takie samo zastosowanie jak bulwy ziemniaka czy wspomnianego już (i bardziej popularnego w Polsce niż oca) topinambura. Ciekawostką jest jednak fakt, że w przeciwieństwie do ziemniaka, bulwki szczawiku są jadalne na surowo.

I w ten właśnie sposób - na surowo - postanowiłam sprawdzić smak bulwek oca. 

I muszę przyznać, że w internecie dostałam informację o dość kwaskowatym smaku charakterystycznym dla wszystkich szczawików, jednak jak dla mnie surowa oca smakuje bardziej słodkawo, jak lotos. Jest też porównywalnie chrupiące do kłącza lotosu. Pierwszy kęs był najdziwniejszy - słodko-mączasty i chrupiący, jednak z każdym kolejnym gryzem wrażenia są coraz bardziej pozytywne, o bardziej orzechowym posmaku.

Mam nadzieję, że jesteście w stanie sobie wyobrazić mniej więcej ten smak. Z całą pewnością po ugotowaniu bulwek zrobią się one jeszcze lepsze w odbiorze.

szczawik bulwiasty Oxalis tuberosa oca uprawa w Polsce opis wygląd wymagania smak jak smakuje wygląda rośnie w doniczce jadalne rośliny roślina ziemniak alterantywa dla ziemniaka peruwiańskie egzotyczne do ogrodou pomysły inspiracje
Bulwka szczawiku bulwiastego w przekroju


W planach mam eksperymentalną uprawę szczawiku bulwiastego w doniczkach, a pierwsze oznaki sukcesu już są!

Dajcie znać w komentarzach, jeśli jesteście zainteresowani uprawą szczawiku w Polsce!

Justyna Sulisz

Prowadzę Chlorofilowy Dziennik od 2013 roku, a przez sześć lat mieszkałam w Chinach obserwując tamtejsze rośliny. Prywatnie jestem absolwentką Architektury Krajobrazu. Jednak to co najbardziej kocham to uprawa roślin tropikalnych! A już najlepsze rośliny to te, które można zjeść �� Na drugim miejscu znajduje się czytanie książek, fotografowanie roślin (oczywiście amatorsko) oraz podróżowanie.

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza

Wesprzyj moją pracę 👇

Od 10 lat tworzę całkowicie darmowe materiały dla ludzi takich jak ja - zainteresowanych dziwnymi roślinami użytkowymi i jadalnymi. Strona ta powstaje tylko dzięki pracy jednej osoby, sama piszę, fotografuję 📷, robię research, dbam o social media i grafikę. Postaw mi kawę na buycoffee.to