Dzień dobry!
Kolejna ciekawa roślina jaką wypatrzyłam w Pakistanie, a konkretnie w ogrodzie botanicznym w Peshawarze. W sumie w czasie, kiedy robiłam zdjęcia nie byłam nawet świadoma, że to jest roślina na którą polowałam już od jakiegoś czasu!
Zatem porozmawiajmy o curry leaf tree (Bergera koenigii)!
Systematyka - czym jest curry tree?
Zacznijmy od mojej ulubionej części czyli z czym w ogóle mamy do czynienia. Drzewo curry, czy też z angielskiego curry leaf tree czy po prostu curry tree to roślina o łacińskiej nazwie Murraya koenigii, choć zdaje się że obecnie prawidłową nazwą jest Bergera koenigii.
Gatunek ten należy do rodziny rutowatych, a więc jest blisko spokrewniony z cytrusami czy pieprzowcami, których owoce są znaną chińską przyprawą (pieprz syczuański). Bliżej spokrewniona jest też z taką znaną rośliną jak ozdobna Murraya paniculata, którą często można spotkać w cieplejszych rejonach świata.
Gdzie rośnie Bergera koenigii?
Roślina ta pochodzi i występuje w Azji, a dokładnie na terytoriach należących do Indii, Pakistanu, Nepalu czy Bangladeszu, i w tym rejonie jest zdecydowanie najpopularniejsza. Ale gatunek ten znajdziecie także w południowych Chinach, Kambodży, Laosie, Tajlandii czy Wietnamie. Ciężko jednak spotkać je jeszcze w dzikiej formie.
Do tego uprawy curry leaf tree możemy spotkać na kilku tropikalnych wyspach, ale i w Indonezji czy Australi, a w Europie ponoć jedyne komercyjne miejsce uprawy znajduje się w Hiszpanii w Costa Del Sol.
![]() |
Mapka przedstawiajÄ…ca pochodzenie i uprawy curry leaf tree |
Jak rośnie drzewo curry?
Curry leaf tree jest raczej małym drzewem osiągającym około 3-4 metrów wysokości.
Gałazki lekko omszone, natomiast liście nieparzystopierzaste. Pojedynczy liść składa się od 9 do 27 jajowatych lub nacetowatych listków o ostrym lub lekko zaokrąlonym końcu i lekko ząbkowanym brzegu.
Kwiaty białe, zebrane w szczytowych, rozgałęzionych kwiatostanach, pojawiają się w kwietniu i czerwcu. Trójkątny kielich składa się z 5 działek. Płatki o długości 7 mm, liniowo-podłużne i gruczołowate.
Owocem jest jajowata jagoda o średnicy 6mm, biała gdy niedojrzała, po dojrzeniu czarna. Na zdjęciach przeważają niedojrzałe owoce, ale możecie zobaczyć, że część z nich już się wybarwia na fioletowo-czarno.
Zastosowanie
I wreszcie najważniejsze - jak używa się curry leaf tree?
Przede wszystkim zastosowanie mają liście Bergera koenigii. Mają one łagodny, aromatyczny, ale lekko gorzki smak.
Świeże liście są nieodzownym elementem kuchni indyjskiej i tradycyjnych indyjskich leków - Ajurwedzie. Są najczęściej wykorzystywane w kuchni południowych i zachodnich Indii, zazwyczaj smażone z olejem roślinnym, gorczycą i posiekaną cebulą na pierwszym etapie przygotowania.
Oprócz tego często są prażone na sucho (a następnie mielone) podczas przygotowywania różnych sproszkowanych mieszanek przypraw (masala), takich jak południowoindyjski sambar masala, główna przyprawa wszechobecnego sambaru warzywnego.
Nie tylko w Indiach curry leaf ma szerokie zastosowanie - w Kambodży liście te są prażone i używane jako składnik samlor machu kroeung, czyli tradycyjnej zupy z wołowiną.
Chociaż dostępne są suszone, ich aromat i smak są znacznie słabsze. W większości przypadków liście są świeżo zrywane z ogrodu zaledwie kilka godzin lub nawet minut przed użyciem. Wydaje mi się, że z tego względu nie zdobyły popularności poza rejonem swojego występowania.
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=5&taxon_id=200012463