Postaw mi kawÄ™ na buycoffee.to

Curry leaf tree, czyli Bergera koenigii!

Dzień dobry!

Kolejna ciekawa roślina jaką wypatrzyłam w Pakistanie, a konkretnie w ogrodzie botanicznym w Peshawarze. W sumie w czasie, kiedy robiłam zdjęcia nie byłam nawet świadoma, że to jest roślina na którą polowałam już od jakiegoś czasu!

Zatem porozmawiajmy o curry leaf tree (Bergera koenigii)!

Curry leaf tree jak wyglada smakuje liscie owoce uprawa przyprawy azjatyckie kuchnia co to dzie jak uzywac zastosowanie smak w domu rosliny uzytkowe Azji Kambodza Indie Pakistan

Systematyka - czym jest curry tree?

Zacznijmy od mojej ulubionej części czyli z czym w ogóle mamy do czynienia. Drzewo curry, czy też z angielskiego curry leaf tree czy po prostu curry tree to roślina o łacińskiej nazwie Murraya koenigii, choć zdaje się że obecnie prawidłową nazwą jest Bergera koenigii.

Gatunek ten należy do rodziny rutowatych, a więc jest blisko spokrewniony z cytrusami czy pieprzowcami, których owoce są znaną chińską przyprawą (pieprz syczuański). Bliżej spokrewniona jest też z taką znaną rośliną jak ozdobna Murraya paniculata, którą często można spotkać w cieplejszych rejonach świata.

Curry leaf tree jak wyglada smakuje liscie owoce uprawa przyprawy azjatyckie kuchnia co to dzie jak uzywac zastosowanie smak w domu rosliny uzytkowe Azji Kambodza Indie Pakistan murraya koenigii bergera

Gdzie rośnie Bergera koenigii?

Roślina ta pochodzi i występuje w Azji, a dokładnie na terytoriach należących do Indii, Pakistanu, Nepalu czy Bangladeszu, i w tym rejonie jest zdecydowanie najpopularniejsza. Ale gatunek ten znajdziecie także w południowych Chinach, Kambodży, Laosie, Tajlandii czy Wietnamie. Ciężko jednak spotkać je jeszcze w dzikiej formie.

Do tego uprawy curry leaf tree możemy spotkać na kilku tropikalnych wyspach, ale i w Indonezji czy Australi, a w Europie ponoć jedyne komercyjne miejsce uprawy znajduje się w Hiszpanii w Costa Del Sol.


Curry leaf tree jak wyglada smakuje liscie owoce uprawa przyprawy azjatyckie kuchnia co to dzie jak uzywac zastosowanie smak w domu rosliny uzytkowe Azji Kambodza Indie Pakistan murraya koenigii bergera
Mapka przedstawiajÄ…ca pochodzenie i uprawy curry leaf tree


Jak rośnie drzewo curry?


Curry leaf tree jest raczej maÅ‚ym drzewem osiÄ…gajÄ…cym okoÅ‚o 3-4 metrów wysokoÅ›ci. 

Gałazki lekko omszone, natomiast liście nieparzystopierzaste. Pojedynczy liść składa się od 9 do 27 jajowatych lub nacetowatych listków o ostrym lub lekko zaokrąlonym końcu i lekko ząbkowanym brzegu.

Kwiaty biaÅ‚e, zebrane w szczytowych, rozgałęzionych kwiatostanach, pojawiajÄ… siÄ™ w kwietniu i czerwcu. TrójkÄ…tny kielich skÅ‚ada siÄ™ z 5 dziaÅ‚ek. PÅ‚atki o dÅ‚ugoÅ›ci 7 mm, liniowo-podÅ‚użne i gruczoÅ‚owate. 

Owocem jest jajowata jagoda o średnicy 6mm, biała gdy niedojrzała, po dojrzeniu czarna. Na zdjęciach przeważają niedojrzałe owoce, ale możecie zobaczyć, że część z nich już się wybarwia na fioletowo-czarno.

Curry leaf tree jak wyglada smakuje liscie owoce uprawa przyprawy azjatyckie kuchnia co to dzie jak uzywac zastosowanie smak w domu rosliny uzytkowe Azji Kambodza Indie Pakistan murraya koenigii bergera


Zastosowanie


I wreszcie najważniejsze - jak używa się curry leaf tree?

Przede wszystkim zastosowanie majÄ… liÅ›cie Bergera koenigii. MajÄ… one Å‚agodny, aromatyczny, ale lekko gorzki smak. 

Świeże liście są nieodzownym elementem kuchni indyjskiej i tradycyjnych indyjskich leków - Ajurwedzie. Są najczęściej wykorzystywane w kuchni południowych i zachodnich Indii, zazwyczaj smażone z olejem roślinnym, gorczycą i posiekaną cebulą na pierwszym etapie przygotowania.

Oprócz tego często są prażone na sucho (a następnie mielone) podczas przygotowywania różnych sproszkowanych mieszanek przypraw (masala), takich jak południowoindyjski sambar masala, główna przyprawa wszechobecnego sambaru warzywnego.

Nie tylko w Indiach curry leaf ma szerokie zastosowanie - w Kambodży  liÅ›cie te sÄ… prażone i używane jako skÅ‚adnik samlor machu kroeung, czyli tradycyjnej zupy z woÅ‚owinÄ….

Chociaż dostępne są suszone, ich aromat i smak są znacznie słabsze. W większości przypadków liście są świeżo zrywane z ogrodu zaledwie kilka godzin lub nawet minut przed użyciem. Wydaje mi się, że z tego względu nie zdobyły popularności poza rejonem swojego występowania.

Curry leaf tree jak wyglada smakuje liscie owoce uprawa przyprawy azjatyckie kuchnia co to dzie jak uzywac zastosowanie smak w domu rosliny uzytkowe Azji Kambodza Indie Pakistan murraya koenigii bergera 

Znacie tę przyprawę? A może używacie jej w kuchni?

Dajcie znać w komentarzu!

Justyna Sulisz

Prowadzę Chlorofilowy Dziennik od 2013 roku, a przez 6 lat mieszkałam w Chinach obserwując tamtejsze rośliny. Prywatnie jestem absolwentką Architektury Krajobrazu.Jednak to co najbardziej kocham to uprawa roślin tropikalnych! A już najlepsze rośliny to te, które można zjeść!

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza

Wesprzyj moją pracę 👇

Od 10 lat tworzę całkowicie darmowe materiały dla ludzi takich jak ja - zainteresowanych dziwnymi roślinami użytkowymi i jadalnymi. Strona ta powstaje tylko dzięki pracy jednej osoby, sama piszę, fotografuję 📷, robię research, dbam o social media i grafikę. Postaw mi kawę na buycoffee.to