Dziś mam dla Was owoc, który jest jednym z podstawowych owoców w Pakistanie, ale w przeciwieństwie do mango czy guawy nie zdobył wielkiej popularności poza obszarem swojego występowania.
A owocem tym jest jamun, czyli czapetka kuminowa (Syzygium cumini)!
Czym jest jamun?
Jamun to owoc rośliny nazywanej oficjalnie po polsku czapetką kuminową, ale możecie ten gatunek znaleźć także pod nazwą java plum, jambul, black plum, duhat plum czy jambolan.
Samo drzewo należy do rodziny mirtowatych, do których należą też takie rośliny jak mirt (od którego wzięła się nazwa), wspomniana wcześniej guawa czy eukaliptusy.
Same czapetki to dość ciekawy rodzaj, do którego należy aż 1246 gatunków!
Część z nich możecie znać jak choćby dość popularna zimowa przyprawa - goździki - które są pąkami kwiatowymi czapetki aromatycznej, inna dość znana czapetka to czapetka samarangijska (Syzygium samarangense), której jadalne owoce możecie spotkać na przykład w Tajlandii, a ja pokazywałam Wam je w tym poście.
Co ciekawe czapetki dość często mylone są z goździkowcami (rodzaj Eugenia), z którym są dość blisko spokrewnione. I tutaj nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała o goździkowcu jednokwiatowym, o którym wielokrotnie wspominałam na blogu.
Jak rośnie czapetka kuminowa?
Sama roślina to dość spore, wieczniezielone drzewo osiągające maksymalnie 30 metrów wysokości. Liście, kiedy są młode wybarwione są na różowo, w miarę dojrzewania nabierają głąbokiej zieleni.
Kwitnie od marca do kwietnia, choć ja będąc na początku czerwca prawie załapałam się na końcówkę kwiatów, więc możemy przyjąć, że w zależności od miejsca te terminy się różnią. Kwiaty białe drobne i pachnące.
Owoce pojawiają się od maja do lipca i z technicznego punktu widzenia są to jagody. Więcej o samej roślinie chciałabym opisać w osobnym poście, więc tutaj dość skrótowo :)
Jak wygląda owoc czapetki kuminowej?
Jamun jest raczej małym owocem o czarnej barwie, skórka owocu jest błyszcząca, z lekko fioletową nutą. Osiąga około 2-4 centymetrów długości.
Wewnątrz znajduje się soczysty miąższ o nieco bardziej fioletowej barwie, i jedno podłużne nasiono o zaokrąglonych brzegach. Nasiono jest zaskakująco duże w porównaniu z całym jamunem.
W zasadzie gdybym chciała opisać Wam wygląd tego owocu w skrócie, jest to nieco przerośnięty, czarny owoc derenia.
![]() |
| Nasiono czapetki kuminowej |
Jak smakuje czapetka kuminowa?
Jamun smauje naprawdę ciekawie, nie jest to łatwy do opisania smak.
Trochę przypomina w smaku Java Apple, ale jest bardziej kwaskowato-cierpki, chociaż to może być kwestia tego, że owoce nie były do końca dojrzałe. Mimo wszystko smakują całkiem dobrze i myślę że raczej będzie smakować przybyszom z zewnątrz.
Co ciekawe w Pakistanie na targu można kupić owoce w trzech wersjach smakowych - zwykłej, którą ja wybrałam, jamun z solą lub jamun z chilli. Udało mi się spróbować jamuna z solą, ale to zdecydowanie nie moje klimaty.
A je się je w ten sposób, że owoce wrzuca się do woreczka foliowego z przyprawami i miesza, a potem je z taką posypką. Spróbowalibyście takich mieszanek?
Znacie ten owoc?
A może ktoś z Was próbował ich z chilli albo ma swoje drzewko?
Daj znać w komentarzu!
Źródła i ciekawe linki:
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:327906-2#children



.png)

